10 provocări și motive pentru care folosim prea puțin soluțiile electronice

#LIDFLASH | VICTOR GUZUN | Consultant pentru reforma administrației publice și e-guvernare

1. Lipsa leadearship-ului - dacă un ministru nu va semna digital și nu va cere asta de la subalterni, nimeni nu o va face la nivel inferior sau în regiunile rurale. Banii și tehnologiile nu sunt o problemă. De exemplu, Parlamentul R. Moldova dispune de sistemul de vot electronic din 2003, iar Primăria Chișinău din 2016 (TBC). Ambele instituții votează ]n continuare manual.

2. Voință politică - lucrurile se rezolvă relativ rapid atunci când politicienii înțeleg problema și avantajele soluției de e-guvernare. Și își asumă riscurile.

3. Asimilarea - o bună parte a populației este departe de tehnologiile informaționale. În capitală și-n orașe mari, cunoștințele sunt superficiale. În regiuni și zone rurale: aproape inexistente.

4. Birocrație, rezistență, sabotaj - este foarte dificil să convingi o agenție care oferă servicii publice să accepte serviciile electronice. Motivația lor este diversă. Vom vorbi despre acest aspect în detalii, ulterior.

5. Argumentul protecției datelor cu caracter personal funcționează pentru cei care nu vor să facă nimic. Folosind acest argument exagerat s-au curmat multe inițiative bune, foarte des făcând abstracție de veridicitatea riscurilor.

6. Lipsa de instrumente de autentificare unice, simple, accesibile, unificate și răspândite, cu posibilitatea de a semna digital. Instrumentele existente sunt utilizate de un număr mic sau foarte mic de cetățeni. De exemplu, în R. Moldova au fost eliberate mai puțin de 400 buletine de identitate cu posibilitatea de a semna digital. Perioada de valabilitate a instrumentelor este redusă.

7. Popularizare foarte scăzută a serviciilor, în special la nivel local. Poți crea cele mai bune sisteme din lume dar dacă ele nu vor fi utilizate, vor rămâne doar sisteme bune, nimic mai mult.

8. Nivel foarte scăzut de implicare și co-creare a soluțiilor eGov între instituțiile publice, mediul de afaceri, mediul academic, think-tank-uri, administrație regională și locală, cetățeni. Nu poți crea ceva ce trebuie sa fie utilizat masiv neconsultând în detalii utilizatorii și pe toți cei interesați.

9. Nivel scăzut de alfabetizare digitală. Oamenii trebuie să cunoască de ce serviciile digitale sunt mult mai performante decât serviciile tradiționale și care sunt avantajele utilizării lor.

10. Serviciile nu sunt întotdeauna prietenoase, uneori sunt complicate și ambigue pentru acces. KISS – Keep It Simple and Short.

Victor Guzun este profesor de relații internaționale la Universitatea TalTech (Estonia), conduce o companie de consultanță și participă la proiecte internaționale în calitate de expert independent. A deținut funcțiile de ambasador al Republicii Moldova în Estonia, director al Departamentului Relații Externe și Integrare Europeană al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, profesor de geopolitică, director adjunct și profesor la Liceul româno-francez Gheorghe Asachi.